User Tools

Site Tools


automatisch_opstarten_van_programma_s

Automatisch Opstarten van Programma’s


Om programma’s bij het aanmelden van een gebruiker automatisch te laten starten, heeft Microsoft in meerdere versies van Windows, zoals Windows 95, gebruik gemaakt van de STARTUP of OPSTARTEN folder via STARTProgramma’s. Bij XP en VISTA is het nog steeds mogelijk om gebruik te maken via deze mogelijkheid.

Met het invoeren van de zogeheten REGISTRY in Windows, is ook hier de mogelijkheid ontstaan om automatisch programma’s op te laten starten. Dit is tegenwoordig de beter manier om programma’s op te laten starten. Helaas is niet gelijk te zien wat opgestart word en ook hackers of ongewenste programma’s maken gebruik van deze registry mogelijkheid.

Om zelf te kijken wat nou eigenlijk allemaal opgestart word moet de registry editor REGEDIT opgestart worden. Het is belangrijk om altijd te weten wat je in de registry doet en voor dat je start een back-up van je systeem te hebben. Voor tips hoe je keys in de registry kunt backu-pen kun op internet googelen.

In de registry word onderscheid gemaakt tussen een Locale User dus de gebruiker die is aangemeld (HKEY_Current_User) en het gebruik voor iedereen op het systeem (HKEY_Local_Machine). Onder de sleutel HKEY_CURRENT_USER staat nu de startup voor programma’s alleen bedoeld voor de op dit moment aangemelde gebruiker.

Zou de sleutel in HKEY_LOCAL_MACHINE staan, geld die voor elke gebruiker die zich aanmeld op het systeem. Om nou te zien wat opstart tijdens het aanmelden van de op dit moment aangemelde gebruiker, navigeer naar:

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run

Aan de rechter kant worden de programma’s getoond welke opgestart worden. Het zelfde geld nu ook voor iedereen die aanmeld. Hiervoor moet naar de volgende sleutel genavigeerd worden:

HKEY_LOCAL_MACHIEN\ Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run

Aan de rechter kant worden ook hier de programma’s getoond welke opgestart worden.

Enjoy,

Your ArtIT Team

BACK

automatisch_opstarten_van_programma_s.txt · Last modified: 2017/08/30 11:35 by chris