User Tools

Site Tools


install_windows_7_from_a_usb

Install Windows 7 from a USB (NL)


Windows 7 installeren vanaf usb-stick

Wanneer uw computer de mogelijkheid biedt om op te starten vanaf een usb-stick, kan het handig zijn om via die manier Windows 7 te installeren. Ook als uw computer niet beschikt over een dvd-drive - bijvoorbeeld bij een netbook - dan is het installeren via een usb-stick een uitkomst.

Bij veel netbooks is het niet mogelijk om Windows te installeren vanaf een cd of dvd. De simpele reden is dat veel oudere netbooks niet beschikken over een dvd-speler. Daarom kan het handig zijn om gebruik te maken van een usb-stick. Bovendien gaat het installeren vanaf een usb-stick ook vaak vele malen sneller. Voor alle computer dus een uitkomst.

Gelukkig is de manier waarop Windows 7 wordt geinstalleerd, een stuk eenvoudiger dan voorheen met Windows XP het geval was. De installatiebestanden zijn compacter en er zijn minder instellingen of aanpassingen nodig om het besturingssysteem vanaf een usb-stick te installeren.

Benodigdheden

Voor het installeren van Windows 7 vanaf een usb-stick heeft u een aantal dingen nodig. Allereest moet u beschikken over een usb-stick met minimaal 4GB. Voor rond de € 20 heeft u al zo'n stick. Het tweede belangrijke punt is dat uw computer de mogelijkheid van het booten van usb ondersteunt. Nu zullen de meeste computers van minder dan 4 jaar oud die mogelijkheid wel bieden, maar voor de zekerheid kunt u dit nazoeken in de handleiding of de BIOS-instellingen.

Bij de boot-opties in het BIOS vindt u meestal een regel als 'boot from usb', 'boot other device' of een soortgelijke regel. Het derde - en eveneens belangrijke punt - is dat u beschikt over een installatie-dvd van Windows 7. De bestanden die zich hierop bevinden heeft u namelijk straks nodig om het besturingssysteem vanaf de usb-stick te installeren.

Stappen

LET OP: In deze HandsOn leggen we u uit hoe u een bootable usb-stick maakt, maar de hier beschreven handelingen werken alleen onder Windows Vista of Windows 7. Bij het laatste besturingssysteem werkt het voor zowel de Release Candidate 1-versie alsmede de RTM-versie. Als u Windows XP of een andere Windows-versie gebruikt, kunnen een aantal van de handelingen niet worden uitgevoerd omdat die besturingssystemen dit niet ondersteunen. Gebruik dus Windows Vista of Windows 7.

Als eerste plaatst u een lege usb-stick van minimaal 4GB in de computer. Een stick van 2 GB is hiervoor niet geschikt, omdat de Windows 7-installatieschijf nét een tikkeltje groter is dan 2 GB. De bestanden passen dus niet op een 2 GB-stick, vandaar dat we kiezen voor een 4 GB-stick. Start nu in Windows Vista of 7 een opdrachtregel (command-prompt) via het start menu | programma's | bureau-accesoires en Opdrachtprompt. Let erop dat u de opdrachtprompt uitvoert met Administrator-rechten.

Dit kunt u doen door met de rechter muisknop op het pictogram van Opdrachtprompt te klikken en te kiezen voor 'Uitvoeren als Administrator'. U dient administrator-rechten te gebruiken, omdat we systeembeheerderstaken gaan uitvoeren op de computer. Zonder deze rechten kan het zijn dat een aantal opdrachten niet werken, dus nemen we het zekere voor het onzekere.

Als u bent beland op de dos-prompt, typt u de volgende opdracht in, gevolgd door een enter: DISKPART

Met diskpart start u het disk-partitieprogramma op. Dit programma gaan we gebruiken om de usb-stick geschikt te maken voor de Windows installatie-bestanden. Als u diskpart hebt ingevoerd, kan het zijn dat u onder Windows Vista de vraag krijgt of het commando mag worden uitgevoerd, deze bevestigt u met 'ja'. In diskpart geeft u nu het commando LIST DISK , gevolgd door enter. U krijgt dan een scherm dat er ongeveer uitziet als hieronder:

In ons voorbeeld hebben we in de pc een harde schijf zitten van 100GB (Disk 0) en de usb-stick van 4GB (Disk 1).

Nu voert u in diskpart een aantal commando's achter elkaar in, die er achtereenvolgens voor zorgen dat de juiste drive wordt geselecteerd, deze compleet wordt geformatteerd, een partitie wordt aangemaakt en bootable wordt gemaakt. Overtuig uzelf er eerst van dat de usb-stick daadwerkelijk in het overzicht wordt weergegeven en onthoud het disknummer dat eraan wordt verbonden, zoals in ons voorbeeld dit Disk 1 is.

Type de volgende commando's in, allen gevolgd door enter:

SELECT DISK 1

U ziet nu de volgende tekst: 'Disk 1 is now the selected disk'. Typ nu de volgende opdracht:

CLEAN

De drive wordt nu compleet geleegd. Typ het volgende commando: CREATE PARTITION PRIMARY

Een primaire partitie wordt nu aangemaakt. Nu de volgende opdracht:

SELECT PARTITION 1

De zojuist gecreerde partitie wordt geselecteerd. Nu het volgende commando:

ACTIVE

De partitie wordt als actieve partitie ingesteld. Het volgende commando is:

FORMAT FS=NTFS

De partitie wordt geformatteerd volgens de ntfs-indeling. Het kan een paar minuten duren voordat deze actie is voltooid. De voortgang wordt in percentages weergegeven. Als het formatteren klaar is, typt u de volgende opdracht:

ASSIGN

Hiermee wordt de usb-stick weer automatisch voorzien van een drive-letter. Sluit nu diskpart af met de opdracht EXIT. We vatten even samen wat we to nu toe nu hebben gedaan: de usb-stick hebben we helemaal leeggemaakt, vervolgens hebben we er een nieuwe primaire partitie op gezet, deze geformatteerd met NTFS-indeling, en weer actief gemaakt. De usb-stick is nu klaar om gebruikt te worden, maar we moeten nog wel een aantal opdachten uitvoeren.

Plaats nu de installatie-dvd van Windows 7 in de drive. Voor de volgende stap hebben we wederom administrator-rechten nodig om te kunnen uitvoeren. Open nu weer een command-prompt via het startmenu | programma's | bureau-accesoires en Opdrachtprompt, en klik met de rechter muisknop op het pictogram om het uit te voeren als administrator.

Ga vervolgens terug naar de command-prompt en typ de volgende opdracht in, gevolgd door een enter (ervan uitgaande dat drive-letter D de drive is van uw dvd-speler, gebruik anders de letter waar uw dvd-speler op ingesteld staat):

D:

De command-prompt geeft nu de volgende regel aan: D:>. Ga nu op deze drive naar de map BOOT via het volgende commando, gevolgd door enter:

CD BOOT

Nu gaan we de bootsector - het gedeelte van een drive waarmee tijdens het opstarten van de computer kan worden opgestart - kopieren van de dvd naar de usb-drive. Geef hiervoor het volgende commando in de command-prompt, gevolgd door enter: (E: staat voor de drive-letter van de usb, gebruik hier de letter waar uw usb-stick aan is gekoppeld).

BOOTSECT.EXE /NT60 E:

De bootsector van de installatie-dvd van Windows 7 wordt hiermee naar de usb-stick gekopieerd, waardoor het BIOS de stick als opstartbare schijf kan herkennen.

Laatste stap

De laatste stap van deze HandsOn is eigenlijk de meest eenvoudige: het enige dat u nog hoeft te doen, is het kopieren van de installatiebestanden van de Windows 7-dvd naar de usb-stick. Let erop dat u alle bestanden en mappen van de installatie-dvd van Windows 7 kopieert, het vergeten van een bestand kan ervoor zorgen dat de computer niet kan opstarten van de usb-stick. Open de Windows Verkenner en ga naar het dvd-station met daarin de installatie-dvd. Vervolgens selecteert u in het rechtervenster waarin alle submappen en bestanden van de dvd worden weergegeven en kopieert u deze in zijn geheel naar de usb-stick.

Nadat de gehele inhoud van de dvd is gekopieerd naar de usb-stick, kunt u de computer ermee opstarten. Controleer eerst of de instellingen van het BIOS zodanig zijn, dat het mogelijk is om de computer hier vanaf op te starten.

Enjoy,

Your ArtIT TeamBACK

install_windows_7_from_a_usb.txt · Last modified: 2017/08/18 17:34 by chris